
joi, 29 ianuarie 2009
Romania, estul salbatic!

miercuri, 28 ianuarie 2009
Blonda si cele 5 minute
- - in 5 minute poti sa bei o bere, daca esti insetat.
- in 5 minute poti sa vorbesti pe mess, iar sefu' tau sa creada ca muncesti.
- in 5 minute poti sa fumezi o tigara, asteptand cheful de munca.
- in 5 minute poti sa-ti pudrezi nasul (la propriu, daca esti fata - la figurat, daca esti OM).
- in 5 minute poti sa vrajesti o blonda in discoteca (cu dedicatiune...)
- in 5 minute poti sa-i raspunzi unui "anonim" care se chinuie sa formuleze o fraza in juma' de ora.
- in 5 minute poti sa razi ca un aiurit (cum sunt eu), iar colegii tai sa creada ca esti beat.
- in 5 minute poti sa faci "schimb de fluide" cu o persoana in toaleta unei crasme.
- in 5 minute poti sa-ti stresezi perechea, iar mai apoi sa-i dai dreptate.
- in 5 minute poti parcurge 1 metru cu masina prin bucuresti.
- in 5 minute dupa ce te plimbi prin ploaie, iti dai seama ca nu este romantic deloc.
- in 5 minute poti "sparge" in mall, banii de pe o luna de munca.
- in 5 minute poti sa citesti postarea mea, iar in 2 minute poti sa comentezi!
Revenind la discutii "kant-iene", mi se pare dragut/ copilaresc sa folosesti ca persoana, intr-un moment fara inspiratie, replica: "sunt blonda/ sunt blond". Dragii mei citareti de blog PERSONAL, va rog sa nu va mai stresati cu "bla, bla, bla-uri". Daca reusiti sa va concentrati energia inspre treburile care va aduc implinire, atunci iesiti repede de pe mizeria mea de BLOG, deoarece postez numai porcarii :)
Institutul de Sanatate Mecdonalz
luni, 26 ianuarie 2009
Draji tovarasi si pretini...

duminică, 25 ianuarie 2009
Din ferrari calare pe ambulanta!

joi, 22 ianuarie 2009
Elwis feat. Base = Magda (no. 1 hit)
miercuri, 21 ianuarie 2009
Vand telefon...ascultat!
marți, 20 ianuarie 2009
Obama, 3 la 10 mii!!!

luni, 19 ianuarie 2009
Elodya si cei 5 pechinezi
Tanar, pierdut stat. Il declar nul.
sâmbătă, 17 ianuarie 2009
Pelerinaj la mall
vineri, 16 ianuarie 2009
Carciuma si comesenii

Taxa, taxa...cat esti tu de schimbatoare!

Politica, ratiune publica?!

“Common reason”. John Rawls a facut un re-branding acestei expresii, denumind-o “Public reason”, ajungand pe meleagurile noastre cu intelesul de “Ratiune publica”. Rawls reliefeaza doua aspecte ale acestei idei. In primul rand sunt vizati cetatenii intr-o societate pluralista – prin deductie, democratica; cealalta latura prezentata de filosoful american, consta intr-o asa-zisa “Ratiune intima”, strang legata de apartenenta religioasa, principii etc.
Am de gand sa vorbesc (scriu) despre Ratiunea publica asupra politicii, initial la nivel national, urmand sa incerc marea cu degetul , adica politica internationala.
Tocmai a trecut un nou “stol” de alegeri peste acest an, 2008. Romanilor li s-a servit politica pe paine, sau mai bine spus “posmagi moi”. Daca fac un minim efort in a-mi pune neuronii sa gandeasca obiectiv, aceste alegeri, precum si precedentele, au adus in casa cetateanului numai povesti. Aici vorbesc despre aparitiile la televizor, nu de efortul vreunui “oficial” de-a vizita un roman obisnuit, care pe langa cele 8 ore lucrate pe zi (in cel mai bun caz), nu-si gaseste timp sa-si rezolve problemele inerente existentialismului in pluralista societate romaneasca.
Ratiunea publica asupra politicii din Romania tine sa se transforme in nepasare, daca ne uitam la procentul de electori care au trecut pe la urne, atat la alegerile locale, dar mai ales in noiembrie, la “parlamentare”.
Dintr-un spirit evolutionist, omul a cautat din totdeauna sa duca batalii, fie ele fizice sau in alte forme. Ca sa existe combat, iti trebuie adversar, iar cand ai adversar, iti trebuie o “tabara” de care sa apartii.
Cu aceasta idée incerc sa evidentiez ratiunea publica politica (nu ca generalitate) a romanului. Atat timp cat “taberele” nu se infrunta, ci dimpotriva, se coalizeaza, electoral isi pierde “obiectul muncii”.
Pe plan international parca s-a intrat intr-o noua era, in privinta Ratiunii publice. Odata cu alegerea lui Barack Obama in functie de presedinte al Statelor Unite ale Americii, multa lume a reusit sa distinga “peisajul de dupa luminita de la capatul tunelului”. Majoritatea popoarelor lumii au reactionat bine la alegerea lui Obama, mai ales tarile in curs de dezvoltare.
Ca sa revin la teoria lui Rawls de la inceputul eseului, in cazul noului presedinte al S.U.A. exista doua variante: este posibil ca in decursul mandatului sau Ratiunea Publica (aici ma refer la spectrul international) sa fie pozitiva, iar in State sa existe o “Ratiune Intima” negative. Poate fi si invers. Deasemenea exista posibilitatea ca pe ambele fronturi sa iasa victorios. Sau nu.
Pentru a conchide ideea mea despre Ratiune Publica, am sa precizez o zicere din presa: “publicitatea pozitiva este buna, dar publicitatea negativa te scoate la prim plan”. Asadar, Ratiunea publica poate fi modelata prin “tehnica” Alexandru Lapusneanu: “Daca voi nu ma vreti, eu va vreu”.
Avem ratiune publica privind criza economica?!

Dupa “Acceleratorul de Particule” din Elvetia, o noua criza a aparut pe fetele oamenilor din intreaga lume. “Criza Financiara”, despre aceasta este vorba, a ocupat treptat centrul de interes al Ratiunii Publice. Tsunami-ul financiar pornit din Statele Unite ale Americii, a navalit in Europa Centrala si de Vest, existand previziuni economice care anunta intinderea acestei crize la nivel mondial.
Analistii avertizeaza ca si
Probleme vor aparea si in domeniul bancar dar, din cauza instrumentelor mai putin sofisticate cu care lucreaza bancile in
Sunt curios daca John Rawls ar fi scris despre aceasta criza, iar daca DA, CE ar fi scris?!
In acest moment Ratiunea publica este atent directionata spre economisire.
Punerea banutului in pusculita a devenit o prioritate, iar increderea in depozitele bancare a scazut precum “un ciocan in picaj”.
Revenind la judecata lui Rawls, in aceasta criza economica exista doua tabere: prima tabara si cea mai numeroasa este constituita din oameni care sufera de pe urma acestei crize; al doilea esalon este reprezentat de oamenii potenti din punct de vedere financiar, care vad in aceasta criza un “hypermarket” cu discount-uri foarte mari.
Ratiunea publica asteapta in momentul de fata ca mai marii din fruntea guvernelor sa ia decizii in asa fel incat criza economica sa nu “chinuie” populatia la fel ca si in anul 1929, cand Statele Unite ale Americii au fost aproape de colaps.