vineri, 20 martie 2009

Burma VJ

...asa se numeste un film documentar din cadrul Festivalului One World, proiectie la care am fost prezent joi seara (adica ieri).
Pentru cei care nu stiu (pana ieri am fost si eu unul dintre cei), Burma este de fapt Birmania, doar ca la nivel international este expusa ca Burma sau Union of Myanmar. In Romania i se zice Birmania. Aceasta tara se afla in sud-estul Asiei langa Thailanda -printre altele-. Initialele VJ, provin de la "video-jockey". Teoretic VJ-ul este in fata camerei de filmat, doar ca in acest caz VJ-ul controleaza camera, el este cameramanul.
Bine...dupa aceasta lunga introducere, sa va povestesc ideea documentarului, plus alte aspecte. Documentarul reliefeaza viata intr-o societate care are la conducere o dictatura militara. Burma fiind o astfel de tara orice lucru pe care-l faci acolo te poate trimite la inchisoare, chiar si faptul ca scoti o camera de filmat si dai REC iti poate aduce ani grei de puscarie, sau chiar impuscarea. Pe acest subiect merge axa filmului. Mai exact, este vorba despre un grup de persoane care incearca sa filmeze cat mai multe lucruri din viata cotidiana a birmanezilor. Pe langa faptul ca filmeaza pe ascuns, trebuie sa aiba grija la toti oamenii din jur, deoarece oricand unul dintre ei poate fi un "securist" sub acoperire.
Documentarul expune imaginile surprinse de un astfel de VJ in timpul razmeritelor din toamna anului 2007, cand satui de regimul dictatorial (fara mancare, fara bani, fara carti in scoli), locuitorii Rangoon-ului (capitala Burmei) au iesit in strada sustinuti intens de catre calugarii buddhisti. Chiar daca s-au strans mii de oameni (populatia tarii este de 54 de milioane), scandarile si steagurile lor nu au putut face fata armelor fortelor de interventie. In acest mod tipic dictatorial a fost innabusit visul birmanezilor de-a fi liberi. Marea reusita din tot acest "strigat de eliberare" au fost imaginile prinse de un VJ. Respective imagini au fost trimise CU GREU in afara tarii, iar ulterior au ajuns la CNN, BBC si alte posturi TV importante.
Inaintea proiectiei documentarului de aseara a fost o mica discutie la care au luat cuvantul Emil Constantinescu (fost presedinte roman), Petr Dokladal (ambasadorul ceh in Romania) si Ashin Sopaka (calugar buddhist din Burma). Constantinescu a facut o paralela intre situatia actuala din Burma si viata romanilor inainte de 1989. Dokladal a spus ca acum a venit momentul sa-i ajutam la randul nostru pe cei care traiesc in astfel de regimuri dictatoriale, deoarece acum nu mult timp treceam prin aceasi situatie. Sopaka, chiar daca era din "zona fierbinte" era cel mai senin si mai increzator dintre toti. Este foarte interesant sa cunosti o persoana care are cu totul alte prioritati/ aspiratii fata de societatea in care traiesti. Printr-o conjunctura -planificata- am reusit sa stau la o cafea de vorba cu Ashin (calugarul). Era pentru prima data cand vedeam un calugar buddhist in realitate...
...mai multe despre aceasta discutie in urmatoarea postare!
Weekend placut!
P.S. - Mai sunt 2 zile de One World Fest. - MERITA!

2 comentarii:

  1. Mesaj important pentru bloggerii din Capitală!

    Pe 30 mai sărbătorim Ziua Bloggerilor Bucureşteni (ZBB). Vor avea loc concerte, video-proiecţii, târguri de blogging, expoziţii, vânzări de produse ale bloggerilor, petreceri etc. Informaţii şi înscrieri pe ZBB-2009.RO. Bloggerii care doresc sa se implice in organizarea evenimentului sau vor să iniţieze concursuri cu premii, să ne trimită mesaje la valecano@yahoo.com
    Atentie! Bloggerii care se inscriu la festival vor primi saptamanal invitatii gratuite ( de doua persoane ) la Eurocinema. Amanunte gasiti la pagina cu noutati de pe site.
    Va rugam postati bannerul ZBB pe blogul vostru si trimiteti mai departe mesajul sa circule pe blogosfera.
    Multumim

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai ramas dator cu o postare despre discutia cu calugarul. Rog aduna-ti fortele si spune-ne...vrem detalii!

    RăspundețiȘtergere