vineri, 16 ianuarie 2009

Avem ratiune publica privind criza economica?!

Dupa “Acceleratorul de Particule” din Elvetia, o noua criza a aparut pe fetele oamenilor din intreaga lume. “Criza Financiara”, despre aceasta este vorba, a ocupat treptat centrul de interes al Ratiunii Publice. Tsunami-ul financiar pornit din Statele Unite ale Americii, a navalit in Europa Centrala si de Vest, existand previziuni economice care anunta intinderea acestei crize la nivel mondial.

Analistii avertizeaza ca si tara noastra va resimti efectele crizei financiare mondiale. Aceasta s-ar traduce, in primul rand, prin scumpirea creditelor si incetinirea cresterii economice.

Probleme vor aparea si in domeniul bancar dar, din cauza instrumentelor mai putin sofisticate cu care lucreaza bancile in Romania, este putin probabil sa se ajunga la falimente de rasunet.

Sunt curios daca John Rawls ar fi scris despre aceasta criza, iar daca DA, CE ar fi scris?!

In acest moment Ratiunea publica este atent directionata spre economisire.

Punerea banutului in pusculita a devenit o prioritate, iar increderea in depozitele bancare a scazut precum “un ciocan in picaj”.

Revenind la judecata lui Rawls, in aceasta criza economica exista doua tabere: prima tabara si cea mai numeroasa este constituita din oameni care sufera de pe urma acestei crize; al doilea esalon este reprezentat de oamenii potenti din punct de vedere financiar, care vad in aceasta criza un “hypermarket” cu discount-uri foarte mari.

Ratiunea publica asteapta in momentul de fata ca mai marii din fruntea guvernelor sa ia decizii in asa fel incat criza economica sa nu “chinuie” populatia la fel ca si in anul 1929, cand Statele Unite ale Americii au fost aproape de colaps.

2 comentarii:

  1. Acelasi anonim.....considera ca trendul de criza economica este un hypermaket cu discounturi, pricinuit de acelasi romanas care nu gandeste ci doar actioneaza...
    Mai grav e ca si cei care ar fi trebuit sa fie potenti financiar s-au lacomit, s-au extins si au ramas fara lichiditati. Ceea ce ne duce la secole de sclavie in favoarea FMI, caci ea saraca ne da, dar oare noi sutem capabili sa ii dam inapoi?

    RăspundețiȘtergere
  2. orice dolar imprumutat de la FMI sau de la Banca Mondiala, se da inapoi cu un "adaos" dobanda mare, iar in momentul in care platile se efectueaza foarte greu (cum e cazul Romaniei) penalizarile sunt pe masura.

    RăspundețiȘtergere