luni, 26 ianuarie 2009

Draji tovarasi si pretini...

Mare valva mare. Toti vorbesc despre aniversarea "geniului carpato-danubiano-pontic" Nicolae Ceausescu. Recunosc ca azi-noapte (duminica noaptea) am avut o mizerie de insomnie, asa ca am tot dat cu degetele pe "butoanele telecomenzii" (sau mai pe romaneste - am zappat). La un moment dat am ajuns la DeDe teve. Sper ca va imaginati cat de insomniac eram incat am stat mai mult decat 10 secunde pe respectivul canal (ce-i drept doar cu soricei). Dragii de diaconescei (ucenicii lui Pitagora erau numiti "pitagoreici"), difuzau intr-o veselie Judecarea cuplului de "eroi ai neamului" - cacademiciana Helena del Ceausiano y latinodictatorus Niki Ceausegnio. Asa ca daca te uitai (cum m-am uitat eu) parca vedeai versiunea "revolutionista" a emisiunii 3xD cu prezentatorul dublu D. Ce frumos stateau cei doi ceausesti incadrati de doua banci de scoala si jucau la fileu cu acuzatiile noului compet de judecata "pus in functie" de catre F.S.N (Frictiunile Statului Nou). De fiecare data cand "judecatorul" ii aducea o acuzatie TOVARASULUI, acesta raspundea: "Nu raspund decat in fata Marii Adunari Nationale!" sintagma care curgea neincetat pe buzisoarele lu' nea Nicu precum un ac stricat de "picap" pe placa de vinil.
Trecand intr-un alt registru, imi amintesc (ce-i drept, intr-un colt de memorie) cum pe vremea cand eram doar o piticanie, stateam la coada la ulei. La cei nici 7 ani de acasa pe care-i aveam atunci, vedeam "oala de ulei" ca pe o cisterna, iar polonicul cu care tanti de la Alementara punea "oloiul" in sticla printr-o palnie, mi se parea cat o cupa de macara.
Plimbandu-ma de manuta prin oras cu bunicuta mea, ma holbam la ceilalti copii mai mari decat mine cum purtau cu "mandrie socialista" cravatzica de pioneras. Ma gandeam ca si eu o sa am asa ceva. Se pare ca Iliescu si cu Roman n-au vrut sa port frumoasa cravata. Poate reuseam sa ma afirm si eu pe la "Cantarea Romaniei" ca mai apoi sa ajung vedeta la "Tezaur folcloric". Credeti ca era mai indicata "Mamaia"?! Probabil acum as fi avut un "Lastun (Dacia 500)" si-mi faceam vacantele la Baile Herculane, iar la televizorul "Diamant"/"Sirius" vadeam minunata cuvantare a conducatorului.
Deci, cum ar fi fost, daca nu era...cum este?!!

6 comentarii:

  1. Nu cred ca noi, tinerii din ziua de astazi, generatia mea, generatia ta, avem multe de spus despre aceea perioada. Un pustan, care la vremea aia avea 5, 6 anisori, nu cred ca privea precum adultii statul la coada...si ca sa vi acuma sa spui ca stateai la coada...nene, tu erai fermecat de tanti de la alimentara,nu altceva! :)
    Si ce au vacantele la Baile Herculane? Banuisc ca ai fost acolo din moment ce le mentionezi, si banuiesc ca nu ti-au placut, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ti-am citit postarile pe care le ai pe blog si vreau sa-ti spun ca, desi, in principiu, am cam prins ideile pe care doresti sa le sustii, nu aduci nicio informatie despre care sa zic ca ar face cinste diplomei de jurnalist pe care o afisezi
    (probabil mandru fiind de ea). Iar in ceea ce priveste modul de redactare, e ca si cum as asista la o discutie cu vreo pustoaica/vreun pusti emo pe mess... Articolele nu sunt redactate clar, concis, ideile nu sunt argumentate asa cum ar trebui pentru a scoate in evidenta esentialul, nu mai zic de ortografie!!! In plus, parca ai fi captiv in anumite stereotipii... Nu intotdeauna daca esti incisiv acest lucru te face neaparat un jurnalist bun sau, cel putin, nu fara a tine cont de minimum de reguli elementare care tin de aceasta meserie ori cand ai pretentia de a expune niste idei originale. Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru "aprecieri". Sper ca ironia este suficienta pentru cei care au ochi sa citeasca si CREIER sa gandeasca!
    P.S: am terminat jurnalistica, dar ca fapt divers, sunt multumit ca sunt vazut ca si un jurnalist, chiar daca nu activez in bransa. Sunt magulit. NU, n-am fost la Herculane; am pierdut ceva?! Tanti de la Alementara sigur era mai buna decat muzele din ziua de azi. O, vai dragii de ei, care se cred cu "cojones", insa se semneaza cu "ANONIM"...mersi pt rasul pe care mi-l provocati!!!...viata trebuie traita, NU ANALIZATA GRAMATICAL! Wow, chiar ca am scris cel mai lung comentariu, cred ca trebuia sa-l public la "postari" :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact cum ma asteptam, te-ai atacat. Ar trebui sa stergi postarile critice si sa le lasi doar pe cele cu "Super tare!!!". Lumea presupune ca lucrezi in presa doar pentru simplul fapt ca afisezi o diploma, insa stilul pe care-l folosesti nu te-ar recomanda nici macar pentru un ziar de nisa din provincie. Oricum, noroc cu "geniile" precum propria-ti persoana care reusesc sa abstractizeze anumite problematici in asa fel incat sa le inteleaga "doar cei cu creier". Ne semnam cu anonim dintr-un singur motiv: din greseala am ajuns pe blog-ul asta si daca tot am pierdut timpul citind postarile, trebuia sa-mi fac simtita prezenta, iar o semnatura nu schimba cu nimic ideea in sine. Oricum, deja iti fac trafic inutil. Ai avut ocazia da dai dovada de caracter, insa daca asa consideri tu sa raspunzi "unui anonim", n-avem ce discuta. Este inutil orice comentariu ulterior!

    RăspundețiȘtergere
  5. Draga cititorule "anonim"...iti multumesc pentru timpul acordat scrierii acestor vorbe de duh. N-am sa te dezamagesc, asa ca nu o sa fac niciun comentariu. Azi-noapte am visat ca fragmentul "...ocazia da dai dovada..." din scrierile unui mare critic contemporan, se poate scrie in mod corect "...ocazia SA dai dovada..." Oare a fost un vis abstract?! Va sa zica, rade ciob de oala sparta! MULTUMESC!...iar un blog (al MEU) e ca o discutie la bere cu prietenii!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai da frate, o fuga la Herculane,la aer curat, poate ti se mai limpezeste mintea! Sunt total de acord cu celalalt Anonim, sper ca ti-ai dat seama ca sunt doi.
    Comparatia pe care o faci tu cu blogul sau "discutia la o bere" nu e bune, bre, cade din start! stii foarte bine ca la o bere, vin unii si te contrazic, da' unii rau de tot! Ce postezi tu pe blogul tau, te priveste, dar nu e in nici un caz o discutie la bere...pare-se ca nu ai mai iesit de mult din casa. Sunt f mari sanse ca in momentul in care ai aceste discutii la o bere, argumentele celuilalt sa iti deschida un alt unghi de abordare...si poate ca multe dintre subiectele pe care le-ai abordat tu aici, nici nu ar fi fost scrise...poate pentru ca nu merita.

    RăspundețiȘtergere