luni, 19 ianuarie 2009

Tanar, pierdut stat. Il declar nul.

S-a incheiat weekend-ul, asa ca ma bag la scris cu forte proaspete. Trupul imi e revigorat de somn, iar spiritul de vinul degustat sambata seara. Pe langa aceste "evenimente" demne de mentionat, am platit si chiria pentru aceasta luna. Din discutiile cu proprietarul "despre una, despre alta", la un moment dat mi s-a aprins "beculetul". Va rog nu va ganditi la cainele lui Pavlov; nu se vorbea despre mancare. Iata povestioara care m-a starnit "...vecina mea cutareasca a iesit la pensie de la Camera de Comert Exterior. Are o pensie de 40 de milioane (4000 RON/ luna). Acum lucreaza pe la un cabinet de notar. Ia 30 de milioane (3000 RON/ luna)..." Chiar daca in presa nu se mai vorbeste de "legea lui Boc (cumulul pensie-salariu de la stat)" stopata de catre Curtea Constitutionala, discutia avuta cu proprietarul locului de unde acum tastez cu o apasare haiduceasca, m-a pornit. Hai sa luam din nou datele problemei: respectiva "doamna" ajunsa la varsta de vreo 60 (si) de anisori avea un venit lunar de 7000 RON. Ce credeti, dumneaei plateste CHIRIE?! Sigur ca NU!!! Care-i motivul pentru care face toate eforturile sa ocupe un loc de munca/ post? Oare un tanar iesit de pe bancile facultatii, platitor de chirie si cu parinti storsi de efortul de a-l tine in scoala NU MERITA?! Poate madam vrea sa-si cumpere bijuterii Fitzowsky sau sa-si petreaca vacantele in Dubai. Poate da si peste ea norocul si "irininel" o lasa o "moni boni", propunandu-i madamei sa devina "sherifa" peste domeniul Izvoraniului.
In toata invalmaseala din presa odata cu proiectul lui Boc, niciodata n-am auzit ideea/ teza/ viziunea: SI TINERII AU NEVOIE DE LOCURI DE MUNCA...de ce nimeni n-a adus in discutie acest aspect? Oare daca avem plamanii mai proaspeti, inseamna ca putem mult mai usor s-a alergam cautand job-uri, sau reusim sa trecem mai repede granita?!
Este adevarat ca exista multe valori printre pensionari (in medicina, arte, pedagogie etc.), insa actualii pensionari deveniti valori, cum au ajuns in aceasta ipostaza?! Nu cumva li s-a dat OCAZIA, sau au fost rapiti de extraterestrii, iar inainte de pensie au fost readusi pe planeta Pamant, avand un IQ triplu fata de al nostru?!!
Un bun prieten de-al meu a terminat Facultatea de Actorie. Dupa absolvire (licenta cu nota 9 si ceva) a primit oferte de angajare de la unele teatre din orase/ orasele in capat de tara. I s-a oferit un salariu de 400 RON (in 2008). Ce sa faci cu acesti trei lei? NIMIC. Nu poti face nimic pentru ca in teatrele din marile orase locurile sunt extra-ocupate. Nu stiam ca toti actorii isi doresc sa-l joace pe Tuthankamon, in loc sa-si savurere batranetea si sa-si relaxeze oasele. Chiar nu vreau sa fiu inteles ca fiind un anti-pensionari/ anti-batranei-talentati, insa fiecare etapa din viata are o anumita arie de desfasurare. Eu nu ma duc acum in parc sa iau masinutele/ jucariile copiilor si sa le "alerg" prin nisip!
Deci...we are the youth of the nation...avem diplome...si cam atat!

4 comentarii:

  1. ai mare dreptate...sa speram ca si tinerii din tara asta vor avea un viitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord cu tine... dupa o viata de munca ar trebui si ei sa se relaxeze in calatorii(ex.) si sa elibereze locuri de munca...

    RăspundețiȘtergere
  3. daca o gasesc ce sa mai fac cu ea ?

    RăspundețiȘtergere
  4. super tare totul
    tineo tot asa ca se merita
    promit ca dau mai departe sa ai cat mai multe comentarii si sa fi ascultat din toate colturile lumii

    RăspundețiȘtergere